De Kamerijckhoeve

Kamerijckhoeve is een typische vierkantshoeve die gebouwd werd in de 18e eeuw. Het elegante poorthuis versierd met vier oeil-de-boeuf geeft toegang tot het binnenhof.

Wij zijn gelegen in Limburgs Haspengouw, 8 km zuidwaarts van Sint-Truiden. Haspengouw is een plattelandsgebied dat beroemd is voor zijn vruchtbare gronden, de schoonheid van zijn landschap, zijn fietswandelingen en zijn rust.
Naast de gangbare teelt van graangewassen en suikerbieten, zijn wij in de productie van vollegrondsgroenten, meer bepaald spruitjes, wortels, pastinaken en tuinbonen gespecialiseerd.

De boerderij behoorde tot de benediktijnse abdij Nonnemielen in Sint Truiden. Tijdens de Franse Revolutie werd de hoeve door de gebroeders Surlet de Chokier, kasteelheren van Gingelom en van Luikse adel, als “zwart goed” gekocht.

Louis-Erasme Surlet de Chokier, toekomstige Regent van Belgie, kweekte er Merinos schapen (meer dan 500) gedurende het Continentaal stelsel opgelegd door Napoleon Bonaparte. Hij woonde enkele jaren op de boerderij vanaf 1808.

Na de Belgische opstand van 1830 werd hij als voorzitter verkozen van het Nationaal Congres (voorlopig parlement) dat de Belgische Grondwet opstelde.

Na de weigering door de Franse koning Lodewijk Filips van de Belgische kroon voor zijn zoon, werd Surlet door het Congres op 25 februari 1831 aangesteld als regent en werd hij bijgevolg het eerste Belgische staatshoofd. Hij bleef dit tot aan de eedaflegging van Koning Leopold I op 21 juli 1831.

Baron Surlet de Chokier sterft in 1839 zonder nakomenlingschap.Zijn beste vriend, Jean-François Hennequin, eerste gouverneur van Limburg, erfde zijn Gingelomse goederen. Door echtverbintenis vielen de goederen onder het bezit van de Prinsen de Looz et Corswarem.

Na het overlijden van de laatste afstammeling, Prinses Herminie de Looz et Corswarem, in1952, kocht de familie Lejeune de Kamerijckhoeve aan.

Start typing and press Enter to search